Skip to main content

Geneeskracht met alleen maar positieve bijwerkingen

Als je vrolijk bent, ga je automatisch zingen, neuriën of fluiten. Als je verdrietig bent, zet je muziek op of maakt geluid of muziek om jezelf te troosten. Muziek heeft een enorme geneeskrachtige werking. Het brengt je in verbinding met jezelf, met je emoties en met je herinneringen. Soms ga je ervan lachen, soms moet je ervan huilen. Beide bijwerkingen zijn positief.

Zangeres Judith en pianist Frans beschikken over een enorme muziekapotheek. Medicijnen die ze op maat bereiden voor hun publiek. Klassiek, jazz, pop, liedjes van vroeger… alle bestanddelen hebben ze in huis. Muziek komt werkelijk bij iedereen binnen en doet zijn genezende werk. Zelfs bij mensen die vanwege dementie steeds moeilijker bereikbaar zijn. Meezingen, klappen, opstaan en gaan dansen… je ziet het wonder voor je ogen gebeuren.

Judith en Frans treden vaak op voor mensen die in een verzorgingshuis wonen. Die bloeien op en worden alert als ze muziek toegediend krijgen. In kleine porties, in hun gezamenlijke huiskamer, of in grote doses tijdens een optreden in de grote zaal. Er is ook een kleine huisapotheek beschikbaar, voor mensen die nog thuis wonen. Gunt u uw bewoners, of uw vader of moeder ook een dosis geluk? Bel dan met Judith of Frans om de mogelijkheden te bespreken. Ze brengen hun muziekapotheek graag bij u thuis.

Boek de muziekapotheek

De Apothekers

Zangeres Judith en pianist Frans

Judith Kamerman is zangeres, zangpedagoge én zorgprofessional. Ze weet uit ervaring hoeveel muziek betekent voor het welzijn van mensen. Haar hart ligt vooral bij mensen die zorg nodig hebben, eenzaam zijn en/of door dementie moeilijk bereikbaar zijn. Lees meer over Judith >http://www.mevrouwjudith.nl

Pianist Frans van Tuijl was apotheker, maar hij kon niet zonder zijn hart-medicijn: muziek. Daarom koos hij voor een carrière als pianist. Nu bereikt hij vele mensen die behoefte hebben aan de geneeskrachtige werking van muziek. Lees meer over Frans >http://fransvantuijl.com

Judith kamerman

“Zingen heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader was een regelrechte Frank Sinatra onder de douche. Mijn moeder nam me al zingend mee in sprookjes die ze zelf verzon. Na school draaide ik plaatjes van ABBA, Rob de Nijs, John Denver en andere jeugdhelden. Ik leerde alle liedteksten uit mijn hoofd en begeleidde mezelf op de gitaar. Spelen en zingen ontspande me. Muziek gaf mijn leven zin, smaak en geur. Op mijn 15e zong ik voor het eerst voor een groep mensen en ik merkte dat de luisteraars geïnteresseerd waren in wat ik zong. Ik voelde me op hen afgestemd. En zij voelden mij.

De kracht van zingen heeft me altijd gefascineerd. Dat muziek zo’n kracht heeft, als middel om dichter bij emoties en gevoelens te komen is voor mij de drijfveer om mijn werk als zangeres te doen. Mensen blij maken, helpen om te voelen, meenemen in een verhaal, in verbinding met elkaar zijn. Als iemand gespannen is, als een persoonlijke vriendin helpen om weer te kunnen ontspannen. Of als iemand verdrietig is, die als een vader of moeder kunnen troosten. Zoals mijn moeder dat vroeger ook voor mij deed, als ik verdrietig was of me ziek voelde. Als ze me dan vasthield en voor me zong, dan voelde ik me geborgen en wist ik dat het weer goed zou komen.

Muziek heeft een enorme geneeskrachtige werking. Door die ontdekking ben ik me in de zorg gaan verdiepen, met name in dementie. Ik werd gecertificeerd thuishulp en merkte hoeveel gemakkelijker zorg verlenen gaat als je zingt, en hoeveel fijner dat is voor degene die zorg nodig heeft. De volgende stap was het bijscholen van zorgverleners, zodat zij konden ervaren wat zingen maar ook simpelweg ander stemgebruik voor invloed heeft op de ervaren kwaliteit van hun zorg. En nu ik samen met Frans de Muziekapotheek run, is de cirkel rond: als zangeres geef ik mensen lucht en stem, kleur en smaak aan hun leven, en verbinding met hun eigen emoties en met elkaar. Samen zingen is de eenvoudigste manier om samen te musiceren. Daarom zing ik graag liedjes die iedereen kent. Die iemand mee kan neuriën. Of ik gebruik nieuwe melodieën om iemand mee te nemen in een nieuw verhaal. Zo gaan we samen op reis.

Ik ben heel blij dat Frans en ik ons in de muziek zo verbonden voelen. En dat we allebei weten hoe sterk en belangrijk de geneeskracht van muziek is. Samen zijn we de trotse eigenaren van de meest bijzondere apotheek die je je maar kunt voorstellen: de Muziekapotheek! Met onze kennis en kunde delen we de geneeskracht van muziek in concerten, die we speciaal samenstellen voor mensen die een opkikker en een mooi verhaal goed kunnen gebruiken. En het mooie is: wij brengen onze medicijnen bij mensen thuis. Daar worden Frans en ik ontzettend gelukkig van. En ons publiek ook.”

Judith Kamerman
zangeres

Frans van Tuijl

“In mijn leven spelen de termen apotheek, medicijnen en muziek een grote rol. Ik heb 8,5 jaar farmacie gestudeerd in Utrecht en 15 jaar een eigen apotheek gerund. Vanaf mijn 8e levensjaar speel ik piano. Toen ik op de middelbare school zat en later op de universiteit, speelde ik veel piano en musiceerde met anderen. Muziek ging goed samen met studeren, maar ging minder goed samen met mijn werk als apotheker. Ik had er de tijd en rust niet voor. Muziek is mijn hart-energie die ik niet kan missen. Daarom besloot ik de apotheek te verkopen en conservatorium te gaan doen.

Als musicus doe ik eigenlijk wat ik als apotheker ook deed: mensen helpen die behoeftig zijn. Het medicijn is alleen anders. Als musicus wil ik de diepgaande ontspannende en positieve energie die vanuit mijn musiceren naar boven komt, doorgeven aan de mens die dit nodig heeft en er beter van wordt. Judith doet datzelfde, als zangeres. Logisch eigenlijk, dat we samen de muziekapotheek zijn begonnen. Onze “medicijnen” worden professioneel bereid en zonder dubbelblinde onderzoeken met het volste vertrouwen geleverd aan diegene die het nodig heeft. 

Muziek is de jus van het leven en heeft ongekende effecten op heel veel mensen. Wie zorg nodig heeft, last heeft van eenzaamheid, onrust, apathie, depressie, agitatie of andere klachten, kan er meer ontspannen, meer open en/of vrolijker door worden. Herinneringen van vroeger die geassocieerd waren met een melodie, komen plotseling weer boven. Wat was het zorgpersoneel verrast, toen een mevrouw complete liedteksten meezong terwijl ze de hele week nog niets gezegd had! Zulke bijzondere momenten maken mijn werk zo waardevol.”

Frans van Tuijl
Pianist

Boek de Muziekapotheek

Op maat gemaakte muzikale medicijnen voor uw publiek

De Muziekapotheek boeken? Dat kan. Apothekers Judith en Frans stellen graag een medicijn op maat voor u samen. Precies afgestemd op het publiek. Bel, app of mail ons alstublieft, zodat we een passend voorstel kunnen doen.

Judith: tel: 0623261875 email: info@mevrouwjudith.nl website: www.mevrouwjudith.nl

Frans: tel: 0653695748. email: pianist@fransvantuijl.com website: fransvantuijl.com

Om u een beeld te geven van de mogelijkheden en kosten:
– Concert van Judith en Frans in de grote zaal van het huis: twee keer een half uur met een pauze ertussen
500 Euro, ex btw ex reiskosten.
– Reiskosten: 19 Eurocent per km.