Skip to main content

Wie is Frans van Tuijl

Frans van Tuijl, pianist heeft passie, talent en ervaring om begaafde, klassiek geschoolde zangers en instrumentalisten te begeleiden bij concerten en recitals, audities, eindexamens en andere soorten optredens.

Frans werkt o.a. samen met de jonge talenten, violisten Elise Besemer, Nadia ten Kate en Koen Stapert, celliste Esther ten Kate, sopraan Kirila Kraal, sopraan Judith Kamerman, mezzosopraan Iris van Wijnen en bariton Raoul Steffani en met alt Ingeborg Bröcheler bij optredens op externe podia en zijn huiskamerpodium in Waalre.

Met bas/bariton/acteur Peter Lusse en sopraan Judith Kamerman vormt Frans Trio Particolare, dat op eigenzinnige, humorvolle wijze klassieke programma’s presenteert voor kleine en middelgrote podia.

Frans van Tuijl vormt een vast pianotrio, “Atrium Trio“, met violiste Eveline Trap en cellist Nico Trap. En het Fresniatrio met violiste Nadia ten Kate en celliste Esther ten Kate.

Frans van Tuijl heeft meegewerkt aan de TV programma’s “Una Voce Particolare, “Van Popster tot Operaster” en “Mattheus Masterclass 2012 , 2013 en de Messiah Masterclass 2014 en 2015 voor de E.O. met bariton Maarten Koningsberger als Master. Frans heeft als koor-repetitor gespeeld bij de voorbereidingen van het 400-koppig koor tijdens repetities voor de Messiah van de De Nationale Reisopera in 2011 en begeleidt mannenkoor De Karawanken in Uden bij optredens.

Klassieke muziekliefhebbers die een kleiner gezelschap prefereren boven een grote zaal of die het bezoeken van Huisconcerten een welkome aanvulling vinden op hun culturele activiteiten zijn van harte welkom op de Huisconcerten in Waalre. Ook om een speciale verjaardag te vieren, zullen wij u met uw gasten van harte welkom heten. Trio Particolare, met Peter Lusse en Selma Harkink,  kan voor de komische noot zorgen, bij hoogwaardige zang.
Ook de catering nemen wij u graag uit handen.

Voor Frans was het vanaf zijn 10de jaar vanzelfsprekend om piano te spelen. De nocturnes van Chopin raakten hem zo, dat hij voorgoed geïnspireerd werd door componisten uit de Romantiek. Hij slaagde op zeer jonge leeftijd Cum laude voor zijn examens aan de Muziekschool in Eindhoven en wilde daarna niets liever dan naar het Conservatorium. Door de vroege dood van zijn vader en de noodzaak in zijn eigen onderhoud te voorzien, werd Frans aangespoord een beroep met zekerheden te kiezen.

Gedurende 13 jaar was hij een succesvol apotheker, zeer betrokken bij klanten en medewerkers. De piano heeft hij nooit kunnen loslaten. Hij speelde gedurende zijn studie met verschillende mensen o.a. pianotrio’s en voelde dat muziek maken het meest aan zijn hart bleef liggen.

In 1999 koos Frans van Tuijl voor zijn roeping als pianist. Hij studeerde 5 jaar bij Jan Wijn en aan de Schumann Academie. Jan Wijn vertelde, dat hij Frans graag al als 12-jarige pianist onder zijn handen had gehad vanwege zijn talent en gedrevenheid.  Frans heeft jaren geleden op uitnodiging van Ulrich Eisenlohr, als begeleider deelgenomen aan Masterclasses aan de Landesakademie für die musizierende Jugend in Baden-Würtemberg o.l.v. Ulrich Eisenlohr en Prof. Ruth Ziesak. Ook volgde hij classes bij Rudolf Jansen.

Zangers waarmee Frans o.a. samenwerkt(e) zijn:

Aleksandra Anisimowicz, sopraan
Francis van Broekhuizen, sopraan
Selma Harkink, sopraan
Charlotte Janssen, sopraan
Judith Kamerman, sopraan
Kirila Kraal, sopraan
Maartje Rammeloo, sopraan
Judith Weusten, sopraan

Ellen van Beek, mezzosopraan
Claudia Heuel, mezzosopraan
Ekaterina Levental, mezzosopraan
Karolina Hartman, mezzosopraan
Iris van Wijnen, mezzosopraan

Ingeborg Bröcheler, alt
Daniella Buijck, alt
Marie Anne Jacobs, alt

Dave ten Kate, countertenor

Emile van der Peet, tenor
Peter Vos, tenor
Frank Hermans, bariton

 

Marco Bakker, bariton
Raoul Steffani, bariton
Peter Lusse
, bas/bariton

Instrumentalisten waarmee Frans samenwerkt(e) zijn:
Isabelle van Dooren, pianist
Eveline Trap, violiste
Nadia ten Kate, violiste
Michael Rein, violist
Koen Stapert, violist

Paul Uyterlinde, cellist
Nico Trap, cellist
Esther ten Kate celliste
Caroline Kerpestein, celliste